Tuesday, June 17, 2008

kambing.......

CARA-CARA PEMILIHAN BAKA YANG BAIK
CARA-CARA PEMILIHAN BAKA YANG BAIK1. Baka dan Keturunan2. Bentuk Badan atau konformasi:
a. Teknik pengamatanb. Teknik perabaanc. Teknik berdasarkan penilaian (pemberian markah)
Cara Pemilihan Baka dan Keturunan
Pemilihan cara baka dan keturunan ini memerlukan catatan rekod mengenai prestasi induk kambing tersebut. Pemilihan cara begini adalah sukar kerana kebiasaan catatan tidak dibuat dengan sepenuhnya
Di antara butiran yang perlu di dalam pemilihan cara begitu adalah:
1. Berat semasa dilahirkan adalah tinggi2. Kenaikan berat badan yang cepat3. Berat badan semasa 1 tahun4. Keluaran susu yang banyak5. Jarak kelahiran yang rapat
Cara Pemilihan Konformasi Badan
Cara-cara Pengamatan
Sifat Jantan Betina
Warna Warna berbeza mengikut jenis baka. SamaKulit dan bulu Lembut, pendek dan berkilat, tiada kulit berlebihan atau berlipat di bawah dagu dan tengkuk. Lembut, pendek, licin dan berkilat tidak kusut.
Saiz Besar dan berat badan tidak lebih dari 25 kg. (had minimum berbeza mengikut baka) Sedang atau besar tidak kurang 20 kg (had minimum berbeza mengikut baka)
Kepala Sederhana, bertanduk atau tidak bertanduk; mata bersinar; dagu sama rata. Panjang dan sederhana, bersih, tiada ketul-ketul daging yang berlebihan.
Leher dan bahu Tidak panjang; berdaging pejal Leher jinjang; bahu kecil dan sempit
Dada Bidang dan gempal menunjukkan kekuatan SederhanaRangka Bulat dan sama besar; tulang rangka sama jarak menunjukkan paru-paru yang baik. Rangka dada lebar dan sama jarak supaya badan narnpak bulat. Perut jangan menonjol ke bahagian dada.Badan Gempal, panjang besar Badan tegap menurun ke hadapan dari perut ke bahu depan Bahagian belakang Lurus, tegap, lebar dan belakang berdaging penuh Lurus, tegap dan lebar di bahagian "rump" dan punggung. "Rump" menurun sedikit tidak terlalu mencuram Kaki Hadapan Lurus, tegap, dan teguh; keduanya selari Lurus, kuat, tulangnya baik dan teguh. Keduanya selari.Kakibelakang Tegap dan kukuh. Keduanya selari apabila berdiri tegak. Bila berjalan tidak mengarah keluar (meraut). Pastern tidak jatuh dan jari mengadap ke hadapan. Peha lebar dan besar. Lurus, tegap dan mengadap ke hadapan selari jika dilihat dari belakang; "Hock" pendek sedikit; "Pastern" pendek dan tidak terjatuh. Tapak Kaki Rata di bawah memboleh kambing berdiri tegap dan melangkah dengan baik.Kuku pendek dan menghala ke hadapan Rata di bawah memboleh kaki kambing berdiri tegap dan melangkah dengan baik. Kuku pendek dan sama rata.Buah Zakar dan zakar Zakarnya baik dan boleh dikeluarkan dan masuk dengan baik; dua buah zakar yang sama besar tergantung dengan baik dan. tidak terlalu labuh. Ambing dan puting susu Ambingnya besar dan tergantung dengan baik dan susu tidak meleret. Kulitnya lembut dan licin. Pembuluh susu nyata tetapi tidak berketul-ketul. Dua puting yang sederhana dan menghala ke hadapan dan terletak dengan baik.Tabiat Cergas, garang serta gagah Cergas Kesihatan Sihat Sihat
Cara Perabaan
Cara perabaan adalah perlu apabila kambing yang bakal dipilih itu adalah dari jenis yang mempunyai bulu yang panjang. Ini adalah untuk menentukan kepadatan isi yang mungkin diselubungi oleh bulu atau memastikan tiada sebarang kecacatan.

PEMILIHAN PEJANTANUmur Setahun Setengah KeatasMemenuhi Spesifikasi ciri ciri Baka JantanSihat – Bebas daripada Penyakit BerjankitAmat Galak Agresif apabila berdepan dengan Betina
PEMILIHAN BETINAUmur Setahun KeatasMemenuhi ciri ciri Baka BetinaSihat – Bebas daripada Penyakit Berjankit
ELAKAN KAMBING YANG:-Putingnya cacat dan berlebihan (cluster or fishtail teats)Ambing yang LanjutIbu yang tidak pernah beranak sejak 24 bulan umurButa, tempang,Ambing yang keras dan berketulJonggan atas bawah ( lebih ¼”)Kaki yang cacat dan PengkorAda tanda tanda bisul dan perut bisulTanda tanda batuk dan ciritStrotum yang tak stabil, besar sebelah dan ada satu saja, Terbuka.

Biosekuriti
Biosekuriti merupakan tindakan dan amalan bagi mencegah kemasukan penyakit ke dalam suatu kawasan, ladang dan gerompok. Tindakan pencegahan tersebut dijadikan sebahagian daripada pengurusan ladang. Semua pihak yang terlibat samada pemilik, pekerja, penyedia perkhidmatan dan juga pelawat perlu mematuhinya.

PENYEDIAAN KELAHIRANTumpuan terhadap pengurusan Ibu adalah untuk:-Memastikan Ibu senantiasa sihat sepanjang tempoh kebuntingan sehingga melahirkan anak.Anak akan terbentuk dengan sempurna semasa bunting.Keperluan asas yang diperlukan adalah Senaman, Pemakanan yang baik dan pengurusan Pencegahan terhadap penyakit.Tempoh kebuntingan adalah 149 – 155 hari.
PENJAGAAN KELAHIRANKesemua Plasenta (uri) ibu telah habis keluarAnak yang baru lahir tidak lemah dan boleh menyusuPastikan ia menerima susu Kolostrum dalam tempoh 36 jam pertama.Semburkan Iodine pada pusat anak.
PENJAGAAN ANAK Suntikan Zat Besi – Fercobsang 1ml } umur 2 mingguSuntikan Fercobsang - 3ml }Vitasol ADEC - 3ml } cerai sususIvomec - 1ml }
Hasilnya adalah anak yang lebih sehat, cepat besar, dan punya daya tahan terhadap penyakit.
PENJAGAAN IBU
Suntikan 5ml Vitasol ADEC , 5ml Minersol 2 minggu salepas ibu beranak
Hasilnya adalah induk cepat pulih dan tempoh bunting setelah beranak dapat dipendekan.
PENJAGAAN JANTANSuntikan Selepherol selepas 42 hari bersama induk rehatkan selama 1 – 2 mingguSuntikan Cobaphos sebaik sebelum dimasukan ke kandang betina.Hasilnya – hanya bapak yang tahu.?

SILAJ (RUMPUT PERAM)
Silaj ialah bahan makanan ternakan hasil daripada pemeraman foder basah atau bahan sampingan pertanian yang disimpan ditempat yang kedap udara. Tanaman yang biasanya dibuat silaj ialah jagung, sekoi dan rumput-rumput seperti rumput gajah, rumpyt kuda, rumput pangola dan rumput para. Diantara bahan sampingan pertanian yang mungkin boleh dibuat silaj ialah seperti kulit koko, buangan kilang nenas, kulit kopi, pelepah kelapa sawit, jerami padi dan sisa tanaman jagong.
Tujuan utama pengeluaran silaj adalah untuk menyimpan foder atau bahan makanan ternakan tanpa mengurangkan mutu pemakanan dan silaj yang dihasilkan digunakan terutama ketika kekurangan foder atau bahan makanan ternakan.
Perinsip penting dalam pembuatan silaj, ialah penyimpanan yang terhindar dari oksijan dan mengelakkan dari pereputan (decomposition) semasa penyimpanan. Bahan-bahan yang hendak dijadikan silaj diperam didalam silo. Silo ialah satu struktur yang kedap udara. Ini menyebabkan bahan-bahan yang disimpan didalam silo tidak terdapat oksigen. Apa yang berlaku ketika pemeraman itu ialah karbohaidrat dalam bahan yang diperam bertukar menjadi asid laktik atau asetik. Proses penukaran dilakukan oleh bakteria-bakteria anaerobik.
Asid-asid ini akan merendahkan pH yan menebabkan proses biokimia dalam bahan-bahan yang diperam terhenti. Dengan ini bahan-bahan yang diperam akan disimpan dengan baik dan mutu pemakanan tidaklah begitu terjejas. bahan-bahan aditif seperti bijiran, asid formik, formaldehyde, asid propionik, garam biasa, amonia dan enzim sering juga ditambah untuk membaiki proses pemeraman.
Tanaman jagong telah diketahui dapat diperam menjadi silaj yang baik, diterima makan oleh ternakan dan dapat mengeluarkan hasil ternakan yang memuaskan. Untuk kawasan-kawasan yang agak kering, kegunaan tanaman sekoi boleh dipraktikkan. Tanaman sekoi mengandungai kandungan gula yang tinggi dan dapat menghasilkan silaj yang baik, tetapi kandungan asid prussik dalam sekoi boleh meracunkan ternakan, terutama sekali jika skoi dipotong terlalu muda atau tanaman didalam keadaan tekanan kemarau (stress periods) kemudaratan tidak akan berlaku jika sekoi diperam sebelum diberi makan.
Mutu silaj adalah bergantung kepada bahan asal pemeraman dan selalunya adalah lebeh rendah dari tanaman asal. Mutu dipengaruhi oleh kaedah pemeraman silaj, pemeraman yang menggalakan haba yang keterlaluan, tidak memadatkan bahan dengan betul, kandungan air yang terlalu rendah mengakibatkan silaj menjadi warna hitam atau coklat. Terlalu banyak kandungan air dalam tanah menyebabkan lelehan nutrien yang banyak dan merugikan.
Keperluan untuk menghasiklan silaj yang baik
Menghidarkan dari udara (silo yang kedap udara) untuk mengurangkan pernafasan sel-sel dan aktiviti enzim
Kandungan air dalam bahan diantara 65-75%
Kandungan karbohaidrat yang mencukupi (lebih dari 3%) jika bijiran tidak menjadi bahan yang diperam, penambahan unsur karbohaidrat seperti jagung atau molasses adalah perlu untuk mengalakan pengeluaran asid asetik atau laktik dan menghindarkan aktiviti bakteria asid butitik.
Bahan hendaklah dipadatkan didalam silo dan pemeraman dilakukan dengan secepat mungkin.
Elakan foder yang diperam dari bercampur dengan bahan-bahan asing seperti tanah dan sebagainya.
Sifat-sifat silaj yang baika. Ph (tahap kemasaman) 4.5b. Kandungan asid laktik 3 - 13 %c. Kandungan asid butirik 0.2 %d. Warna Hijau - kekuningan / hijau keperangane. Bau Menyenangkan, tidak busuk, saolah-olah bau cukaf. Tahap basah Tidak ada lilihan nutrieng. Keperisiaan Boleh diterima makan oleh ternakanh. Nilai pemakanan Hampir-hampir menyerupai dengan bahan -bahan asal
Kehilangan nutrien dalam proses pemeraman silajPemeraman melibatkan perubahan kimia, jadi kehilangan nutrien tidak dapat dielakkan tetapi dapat dikurangkan. Jenis-jenis kehilangan ialah:-
Kehilangan nutrien (seepage losses) dalam benruk karbohidrat larutan air atau asid-asid meruap adalah dianggarkan 10 % dari bahan kering. Ini boleh dikurangkan dengan memotong foraj apabila mencapai tahap berat kering 30 - 35 % atau melayukan foder ketahap 65-75 % kandungan air sebelum diperam atau menambah bahan-bahan seperti jerami padi atau tongkol-tongkol jagong sebagai bahan mendap.
Kehilangan nutrien disebabkan oleh proses fermentasi ialah dianggarkan 5 % hingga 10%
Kerosakan dipermukaan silaj dan juga dinding silo juga berlaku. kerosakan ini ialah diantara 0-25 % bergantung samada foder itu dipotong halus, padatan yang elok, kemasukan air hujan dan kegunaan penutup plastik yang baik. Ada juga kerugian semasa memotong foder diladang.

No comments: